Neden kredi çıkmaz?


Krediye başvurduğunuzda olumsuz sonuç alıyorsanız bu makaleyi okumalısınız.

Kredi başvurularınızda olumsuz sonuç almanızın sebebi bankalara göre değişkenlik gösterebilir. 

Kredi başvurularında çoğu banka aynı kriterlere baksada, her bankanın kendine göre kredi başvurularında dikkat ettiği, müşterilerinden istediği yeterliliklere bakarlar. Ancak özel durumlarda bankalar arasında değişiklik göstermektedir. Kimi bankanın kesinlikle krediniz çıkmaz dediği müşterileri bir başka bankadan kredi alabilmektedirler. 

Ödeme Performansınız:

Bankalar kredi başvurularında müşterilerinin kredi ödeme düzenlenlerinin iyi olmasını ister. Arkadaşınızdan borç aldığınızda gününde ödemediğiniz taktirde nasıl tekrar borç alamazsanız bankalardan kredi almanızda aynı şekilde. Önceki veya mevcut kredi kartı, kredi veya kredili mevduat hesabı ödemelerinizi düzenli değilse çoğu banka başvurunuzu olumsuz sonuçlandırır. Ancak burda dikkat etmeniz gereken daha önceden yasal takibe düşmemiş ve son aylardaki ödemelerinizi düzenli yapmanız sizin lehinize olumlu sonuçlar doğuracaktır. Genelde ödeme performanslarında son aylar dikkate alınır. Eğer kkb/findeks performans raporunuzda son aylarda gecikme varsa banka borcunuzu halen ödeyemediğiniz ve finansman arayışı içerisinde olduğunuzu düşünür. 

Yüksek Kredi Borcu:

Bankalar kredi vermeden önce gelirinize göre kredibilitenizi hesaplar. Gösterdiğiniz gelire görede sizin ödeyebileceğiniz kredi limiti belirlenir. Eğer bu limiti aştıysanız bankanın gözünde riskli müşteri statüsüne girersiniz. Dikkat etmeniz gereken mevcut kredi borçlarınızın gelirinizden yüksek olmaması. Eğer aylık ödemeleriniz gelirinizden yüksek olursa bankalar başvurunuzu olumsuz sonuçlandırabilir.

Kefil olduğunuz borçlar:

Çoğu kişinin atladığı en önemli konulardan birisidir. KKB yani findeks kredi performans raporunuzda kefil olduğunuz borçlarda gözükmektedir. Kefil olduğunuz kredi düzenli ödenmezse sizin kkb puanınızda düşer. Kefil olduğunuz borçlanmalarda kendi krediniz gibi değerlendirilir. Kendi kredilerinizi gününde ve düzenli ödemenize rağmen kefil olduğunuz borçlar düzenli ödenmiyorsa kredi başvurularınızın olumsuz sonuçlanmasına sebep olabilir.

Yasal takip veya hacizlik olmak:

Eğer açıkta yasal takibiniz veya banka borçlarınızdan dolayı avukatlık(hacizlik) bir durumunuz söz konusu ise size kredi çıkma olasılığı çok düşüktür. Bu tür durumlar kefil olduğunuz krediler içinde geçerlidir. 

0 kredi notu (Daha önce hiç banka ürünü kullanmamak):

Bankalardan daha önce kredi kartı veya kredi kullanmamanız durumunda banka tarafından ödeme performansınızı belirlenemez. Bu durumda kredi başvurunuz olumsuz sonuçlanabilir. Ancak günümüzde bir çok bankada bu durum aşılabilir.

Sosyal Sigortanızın Olmaması:

Çoğu banka kredi başvuruları sırasında müşterilerinden sgk hizmet dökümünü ister. Hemen hemen her banka son 6 aydır sgk priminizin yatmasını ister. Mevcutda çalıştığınız teyit etmesi için gereklidir. Sigortanızın yatmamasından dolayı kredi başvurunuz rededilebilir.


Etiketler: kredi başvurusu kredi notu kkb notu olumsuz kredi başvuru sonucu findeks kredi notu borç ödeme performansı kredi sorunu

Yorumlar

Yeni kredi kampanyanlarından ve size özel fırsatlardan haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakınız!