Krediye Başvururken Bunlara Dikkat Edin


Gerek konut, gerekse ihtiyaç ve diğer kredilere başvurmadan önce mutlaka bunlara dikkat etmelisiniz.

Krediye Başvururken Bunlara Dikkat Edin

Ev almak, araba almak, ihtiyaçlarımızı karşılama veya ev kurmak için yardıma ihtiyaç duyarız. Bu nedenle hemen akla bankalar gelir. Uygun faizlerle uzun vadelerde kredi verebilen bankalar birçok durum karşısında kurtarıcı olabilmektedirler. Peki ama kredi almak için neler yapmamız, hangi şartları taşıyor olmamız gerekiyor? Öncelikle bankalar ve verdikleri kredilerle ilgili birkaç önemli bilgiye bakalım.

Kimi bankalar yalnızca kimlik ile, gelir belgesi olmadan kefilsiz kredi kullandırabilir. Yine ödemeleri herdaim düzenli olmuş sigortasız biri de bazı bankalardan kredi alabilir. Takip kaydı kapanmış olan devlet memurları da kredi alabilirler. Özel sektör çalışanları ise takip kaydı kapandıktan 2-3 sene sonra kredi kullanabilirler. Daha önce bankalarla hiç işi olmayan kredi notu en yüksek derecede olan kişiler, eğer SSK’ları varsa bazı bankalardan kredi alabilirler. Yine bazı bankalar hane gelirini hesaplarken sadece eş gelirini hesaba katabilir, bazıları da evde yaşayan emekli anne-babayı bu hesaba ekleyebilir. Bazı bankalar 10, bazıları da gelirin 20 katına katar kredi verebilir. Bazı bankalar gelirin %40 ına kadar taksit ödenmesine müsade edebilirken, bazı bankalar gelirin %80 ne kadar taksit ödenmesine müsade edebilir. Görüldüğü üzere kredi başvurusuyla ilgili bankaların genel bir kurulu bulunmamaktadır. Her bankanın kendi iç dinamiklerine göre belli bir kredi sistemi vardır. Bir bankanın koşullarını sağladığınız da her bankanın koşullarını sağladığınız anlamına gelmez. Hatta aynı banka içerisinde dahi 1 ay kredi alamazken, bankanın değişen politikası sayesinde bir sonraki ay kredi alabilirsiniz.

Peki kredi başvurunuz reddedilirse ne yapacaksınız?

Kredi ya da kredi kartı başvuruları en çok eksik bilgiden kaynaklı olarak onaylanmayabiliyor. Bu nedenle bu tip başvuruları yaparken bankanın istediklerini dikkatli ve özenli bir şekilde yerine getirmek, bilgileri doğru ve anlaşılabilir, usulüne göre bankayla paylaşmak gerekiyor. Ret sonrası durumları sıralayacak olursak;

  • Öncelikle kızgın olmamak ve süreci anlamak lazım. Zararla oturan zararla kalkar. 
  • Süreç iyi analiz edilirse, eksikliği giderebilir ve bankanızı bir yanlışlık olduğuna ikan edebilirsiniz. Unutmayın en az sizin kadar banka da kredi almanızı ister. Bu tip ticari kuruluşların bireysel inisiyatifleri en az seviyededir. 
  • Sorun eğer gelir düzeyinizdeyse mutlaka ek gelir göstermeye çalışın. Örneğin eşinizin ya da diğer aile bireylerinin gelirlerini paylaşabilirsiniz. 
  • Mutlaka geçmişinizle ilgili kredi kartı da dahil kontrol edin. Ödeme gecikmeleri bankanın size kredi vermesi konusunda tereddüt yaratmış olabilir. Bundan sonra ödemelerinizi düzenli tutmaya çalışın. Eğer bir yanlışlık olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka ilgili yerlerle bu durumu gidermeye çalışın. 
  • Bir bankanın size kredi vermediği durumda bir başka banka aynı şartlarda verebilir. Başka bankaları deneyin. 
  • İş durumunuzu gözden geçirin. Eğer bir iş verenseniz şirket durumunuzu kontrol edin. Asla finansal durumunuz çok kötüyse (iflasın eşiğindeyseniz) kredi kullanmayın. Daha sonra sonuçları felaket yaratabilir.

Etiketler: kredi başvurusu konut kredisi taşıt kredisi kredi notu kkb notu kkb puanı red kredi olumsuz kredi başvuru sonucu kredi faiz oranları

Yorumlar

Yeni kredi kampanyanlarından ve size özel fırsatlardan haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakınız!