Kredi Notu Nasıl Hesaplanır


Krediye başvururken ilk bakılan; KKB yani kredi notu neye göre ve nasıl hesaplanır bu yazıyla detaylı bilgiye

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır
Kredi notu sizin son 18 aylık borç geri ödeme performansınıza göre belirlenen sayısal rakamdır. Ödemelerinizi ne kadar düzenli yaptığınıza göre belirlenir. Örneğin daha önceden çektiğiniz bir borcu gününde ödemişseniz kredi ödeme tablonuzda “0” rakamı belirir. Bu iyiye işarettir. Eğer borcunuzu 1 ile 30 arasında gün geç yatırırsanız tablonuza “1” rakamı eklenir. 30 ve üzeri gün gecikmelerde de “2” rakamını alırsınız. 

Örneğin 2013 Ocak ayında 5000 TL değerinde bir kredi aldınız ve kredinizi 2015 Ocak tarihine kadar ödediniz. Eğer kredi takip sütununda  “-“ işareti varsa, borcunuz takibe girmemiş demektir. Daha sonra sizin ödeme şeklinize göre 18 aylık performansınızın sayısal ifadesine bakılır; bu da örneğin “000001000001000010” gibi bir rakamdır. Burada görüleceği üzere kredi ödenirken farklı zamanlardaki 3 ayda, kredi ödemesi 1 ile 30 gün geciktirilmiş demektir. Bu sayısal ifadeler içerisinde “0” rakamı azalırsa ve “2“ hatta “3” rakamları artarsa birkaç yıl boyunca kredi kullanmanız zorlaşacaktır. Örneğin “011022013203020131” gibi bir ödeme planı olan birinin işi hiç kolay değildir. 

İşte bankalar genel olarak siz kredi başvurusu yaptığınız zaman bu tarz bir inceleme içerisine girerler. Eğer daha önce kredi çekmemişseniz genel anlamda kredi kullanmanızla ilgili bir problem olmaz. (Başka kriterlerin de yerine getirilmesi gerek; örneğin çalışıyor olmak vs.)
Kredi notunuzun düzenli olması, daha sonra da kredi çekebilmeniz için mutlaka ödemelerinizi takip etmelisiniz. Görüldüğü üzere kredi geri ödenirken bir günden bir şey olmaz demek sizin kredi notunuz üzerinde ciddi etkiler yaratır. 

Etiketler: kredi notu kkb notu kkb puanı findeks findeks kredi notu kkb puanı öğrenme borç ödeme performansı

Yorumlar

Yeni kredi kampanyanlarından ve size özel fırsatlardan haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakınız!