Krediler Nasıl Hesaplanır?


Krediler Nasıl Hesaplanır? Faizli Kredi Nasıl Ödenir?

Krediler Nasıl Hesaplanır?
Örneğin 12 vadeli 1.000 TL kredi aldınız diyelim. Kredinizin aylık faizi eğer %1 ise, aylık taksitleriniz de 88,80 TL olacaktır. Durum şöyle ki, kredinizden sonraki ilk ay 10 TL faiziniz çıktığı için, bu faiz borcu 88,80 lira olan ödemenizden düşer. Yani İlk ödemeniz aslında 78,80 TL’dir. Böylelikle sizin daha sonraki aylar için 921,20 TL borcunuz kalır. Daha sonraki aylar da bu 921,20 TL üzerinden aynı şekilde %1 faiz uygulanarak düşülür ve durum böyle ilerler. Yani taksitler ilerdikçe, aldığınız krediye dair ödediğiniz faiz miktarı da kademeli olarak düşüş gösterir. 

Yine başka bir faiz hesaplama yöntemiyse; faiz yüzdesi ile yapılır. Örneğin %1’lik faiz oranı için 0,01 faiz yüzdesi kullanılır.  Ödemeler aylık değil de 3 aylık periyotlardaysa oran, aylık oranın 3 katı olmalıdır. 
Türkiye’de faizlerden de vergi alınabildiği unutulmamalıdır. Bu durumu daha iyi anlayabilmek için vergilerin de faiz oranına eklenmesi gerekiyor. Örnek olarak taşıt kredilerine %15 (KKDF) ve %5 (BSMV) olmak üzere iki adet vergi uygulanır. Bu nedenle hesaplamarda Kredi faiz oranı ile 1,20’nin çarpılması gerekir. 

Bir de eşit taksitli ödeme vardır. Bu tip ödemeler de örneğin 3 ayda 1 olmak üzere fazladan bir taksit ödemek isteyebilirsiniz. Ya da 1 yıl sonra toplu bir para yatırmak isteyebilirsiniz. Bu tür durumlar için kurumlar ara ödemeli kredi, artan ödemeli kredi, azalan ödemeli kredi, balon ödemeli kredi hesaplama seçenekleri sunarlar. 

Örneğin bunlar içerisinden balon ödemeli kredi şu şekildedir. Siz 6 aylık kredi taksitiniz için ilk 5 ay boyunca aynı düşük rakamı ödersiniz ve son ay büyük bir ödeme gerçekleştirerek borcunuzu kapatırsınız. Bu durum ilk 5 ay boyunca kendinizi toparlamanıza ve son ay ödeyeceğiniz büyük taksite imkan yaratabilmenize durum sağlayabilir. 


Etiketler: ihtiyaç kredisi tüketici kredisi kredi faiz oranları kredi geri ödemesi kredi hesaplama faiz oranı kredi faiz oranı hesaplama

Yorumlar

Yeni kredi kampanyanlarından ve size özel fırsatlardan haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakınız!