Kredi Kartlarında Asgari Ödeme Nasıl Belirleniyor?


Kredi kartı minimum ödeme tutarları nasıl belirlenir. Yeni yasaya göre nasıl kredi kartı asgari ödemesi hesapl

Kredi Kartlarında Asgari Ödeme Nasıl Belirleniyor?

Kredi kartı kullanımına bağlı olarak kullanıcıların her ay ödemek zorunda oldukları minimum ödeme tutarı vardır. Bu tutarın tam olarak günü geçmeden  bankaya ödenmesi gerekiyor. Ödenmemesi ya da tutarın altında kalınması durumunda banka ile kullanıcı arasındaki kart sözleşmesine göre kullanıcı şartlara aykırı hareket etmiş oluyor. Banka bundan sonra yasal haklarını kullanmakta serbest kalıyor.

Asgari ödeme miktarı, dönem borcu üzerinden hesaplanır. Kredi kartlarının asgari ödeme limitlerinin miktarı genel olarak bankadan bankaya değişiklik gösterir. Ancak oranlar kanunen bellidir;

  • Kredi kartı limiti 15.000 TL’ye kadar oalanlar dönem borcunun % 25’ini,
  • Kredi kartı limiti 15.000-20.000 TL arası olanlar dönem borcunun % 30’unu,
  • Kredi kartı limiti 20.000 TL üzerinde olanlar ise dönem borcunun % 40’ını öderler. 
  • Ayrıca, yeni kart kullanıcıları kartı kullanmaya başladıklarından itibaren 1 yıl süre ile dönem borcunun %40’ını ödemekle zorunludur.

Örneğin kredi kartı limiti eğer 10.000 TL ise ve dönem borcu 3.000 TL olarak görülüyorsa bu minimim ödeme miktarının 3.000 TL’nin %25’i olan 750 TL olacağını gösterir. Kullanıcı dönem borcunun yalnızca 750 TL’sini ödediğinde kalan 2.250 TL olan borç üzerinden faizlenir. 

Bankarın kredi kartı limitleri için oluşturdukları kredi notu sorgulama işlemi vardır. Bir kişinin kredi notu ne kadar yüksekse, kredi limiti de o kadar yüksek olabilmektedir.  Mevcut yasaya göre bankalar dönem dönem kredi limit artışı talebinde bulunabilir ancak kullanıcının istediği ve onayı dışında kartlarının limitlerini artıramazlar. Kredi kartı kimiti artacak bir kullanıcının kredi notunun iyi olması ve mali durumunun aylık ödemeleri sekteye uğratmayacak kadar iyi olması gerekmektedir. 


Etiketler: kredi kartı kredi kartı limiti kredi kartı borçları

Yorumlar

Yeni kredi kampanyanlarından ve size özel fırsatlardan haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakınız!