Kredi Notu Nedir?


Kredi notu (KKB veya Findeks) bankaların kredi almak isteyenler hakkında tuttukları, önceden oluşturulmuş puan

Kredi Notu Nedir?
Kredi notu, bankaların kredi almak isteyenler hakkında tuttukları, önceden oluşturulmuş puanlardır. Bu puanlar sizin daha önce bankadan almış olduğunuz kredi vs. paraları düzenli ödeyip ödemediğinize göre belirleniyor. Kredi alma kriterleri arasında gösterilen bu sayısal puanlara bankalar son dönemde bir hayli önem vermektedir. Bir kişinin kredi başvurusunda kredi notu düşük çıkarsa başvuru reddediliyor, yüksek çıkarsa kabul ediliyor. 

Kredi notunu öğrenmek için birçok yöntem ve yeni hizmet vermeye başlayan kuruluş olsa da, resmi olarak KKB’ye (Kredi Kayıt Bürosu) üye olunarak kredi notu öğrenilebilir. Birkaç basit reel bilginin ardından siteye kolayca üye olunabiliyor. KKB hangi bankaya kayıtlıysanız belli bir ücret karşılığında (8 ile 15 TL arasında değişiyor) kredi notunuzu size iletiyor. Daha önce kredi kullanmayan kişilerin genel olarak kredi notları 1564 olarak geçiyor. Bankalar bir kişiye kredi vermek için en az 1200 kredi notu talep ediyor. Bu rakamın üzerindeki kredi notlarına kredi veriliyor. 

Kredi notları bankadan bankaya göre değişebilir. Çıkan sonucu da her banka kendi bünyesinde ayrı bir yorum getirebilir. Örneğin daha önce başvurduğunuz bankanız siz kredi vermemiş olabilir ama sonradan değiştirdikleri risk stratejilerine göre şimdi aynı notla kredi verebilir. Yine belirtmek gerekir ki, çıkan kredi notunuz size kesin kredi verileceği anlamına da gelmiyor. Kredi notu kredi almak için iyi bir referanstır sadece.

Kredi notunuz, kredi alabilmeniz ve kredi kartı limitiniz üzerinde etkilidir. Kredi notunuz eğer düşükse kısa vadede yapabileceğiniz çok bir şey yok. Ancak orta ve uzun vadede borçlarınızı düzenli ödeyerek bankaya borcunuza sadık kaldığınızı gösterebilirsiniz. Bu durum eski kayıtların hale devam etmesini ama sizde de büyük bir değişimin olduğunu göstererek kredi için bankanıza güven verir. 


Etiketler: kredi notu kkb notu kkb puanı findeks findeks kredi notu

Yorumlar

Yeni kredi kampanyanlarından ve size özel fırsatlardan haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakınız!