Kredi Notu Nasıl Hesaplanır? Kredi Notunu Nereden Öğrenebilirim?


Findeks kredi notu nasıl hesaplanmaktadır, nelere dikkat edilip nasıl kredi notunuzu yükseltebileceğinizin ayr

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır? Kredi Notunu Nereden Öğrenebilirim?
Kredi Kayıt Bürosu tarafından tüm Türkiye vatandaşlarına verilen bir puana, kredi notu diyoruz. Daha güçlü ve risksiz bankacılık için 2002’de yapılan düzenlemeler sonucunda ortaya çıktı. Bir nevi,  borç sadakat puanı da denilebilir. KKB tarafından, bankalardan kredi veya kredi kartı almış kişilerin borç ödeme davranışlarına bakılarak hesaplanır. Borcun ödemesinin gecikip gecikmediği, ne kadarının ödenip ödendiği gibi birden fazla algoritma kredi notunun ortaya çıkmasını sağlar. 

Kredi notu neden önemlidir?

Bankalar, kredi kartı veya kredi verirken KKB tarafından tutulan bu notları değerlendirirler. Her bankanın kendisine has bir kredi değerlendirme prosedürü vardır. Ancak KKB tarafından tutulan kredi notları bankalar için önemli bir veridir. Bu sebeple, kredi notu riskli seviyede bulunan kişiler bankalardan kredi veya kredi kartı alamazlar. Özellikle bankalara gecikmiş kredi kartı veya kredi borcu bulunan kişilerin notları çok düşüktür. Bankalar düşük notlu kişilere yönelik hiçbir kredi imkanı sunmazlar. 

Kredi notu

Kredi notu etkileyen önemli bir şeyde, kişinin fatura borçlarını zamanında ödeyip, ödemediğidir. Son yapılan düzenleme, fatura ödemelerini de kredi notunu etkileyen bir unsur haline getirdi. Dolayısıyla, ev ve telefon fatura ödemelerinizi düzenli şekilde yapmanız, kredi notunuzu olumlu şekilde etkileyecektir. 

Kredi notumu nereden öğrenebilirim?

Kredi notunuzu öğrenmek için KKB resmi sitesini ziyaret etmelisiniz. Ya da yine bu kurum tarafından sunulan Findeks sitesine girerek, kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Kredi notunuzu öğrenmenin size sağlayacağı pratik bir fayda yoktur. Eğer düşük bir nota sahipseniz, bunu hızlı bir şekilde yükselterek bankalardan kredi alma şansınızı arttırmanız gibi bir durum söz konusu değildir. Çünkü kredi notu hesaplama sırasında birçok veri kullanılır ve bu zamana yayılmış bir hesaplama türüdür. 

Kredi notu nasıl yükselir?

Kredi notunuz düşükse yükseltmek için öncelikle tüm borçlarınızı kapamanız gerekir. Ondan sonra düşük limitli bir kredi veya kredi kartı alarak, düzenli yapacağınız ödemelerle kredi notunuzu yükseltebilirsiniz. Bankalardan ev veya taşıt gibi yüksek miktarlı krediler almak istiyorsanız, kredi notunuzu kesinlikle yükseltmeniz şarttır. Bunun için alacağınız ufak miktarlı krediyi günü gününe ödeme yoluna başvurabilirsiniz. Bununla beraber fatura ödemelerinize de dikkat etmeniz gerekecektir. 


Etiketler: kredi notu findeks findeks kredi notu

Yorumlar

Yeni kredi kampanyanlarından ve size özel fırsatlardan haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakınız!