Faizleri İndirin Çağrısına Olumlu Cevap!


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından finans sektörüne verilen “faizleri indirin” mesajı.

Faizleri İndirin Çağrısına Olumlu Cevap!
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından finans sektörüne verilen “faizleri indirin” mesajı, çok geçmeden kamu bankaları ve ardından özel bankaların konut faizlerinde yaptıkları düzenlemeyle karşılığını buldu.

"Millete hizmet ediyorsanız, faizleri indirin"

Cumhurbaşkanı tarafından finans kesimine verilen faizleri indirin mesajında millete hizmet veren kurumların çok para değil, az para kazanması gerektiği vurgusu vardı. Finans sektörünün yatırımcılara ve tüketicilere sağladığı yüksek faizli kredilerin maliyetli olması, ekonominin gelişimini yavaşlatıyor. Cumhurbaşkanı tarafından çok önceden beri savunulan faizlerin düşük tutulması arzusunun ana sebebini de, faizlerin ekonomik gelişimi yavaşlatması oluşturuyor. 

Peki faizler ne oldu?

Cumhurbaşkanının “faizleri indirin” mesajına ilk tepki, ziraat bankasından geldi. Ziraat bankası konut faiz oranlarını yüzde birin altına düşürerek, 1-12 ay vadeli konut kredilerinde yüzde 0,82, 25-60 aylık vadelerde 0,90 ve 61-120 aylık vadelerde 0,95 faiz oranları uygulayacağını duyurdu.

İndirimli faiz oranları

Türkiye Ekonomi Bankası da Cumhurbaşkanının “faizleri indirin” mesajına olumlu cevap veren bankalardan biri. TEB konut faiz oranlarını, 12 ay vadede yüzde 0,99, 36 ay vadede yüzde 1,03, kalan vadelerde ise yüzde 1.06 olarak belirledi. 

Garanti bankası konut faiz oranları nedir?

Garanti Bankası da Cumhurbaşkanı tarafından verilen mesaja uydu. 120 aylık vadeli konut kredi faizlerini 4 baz puan düşürdü. Garanti Bankasının en güncel konut faiz oranları ise şu şekilde: “60 aylık vadeli konut kredisi faiz oranı 0,67, 120 aylık vadeli konut kredisi faiz oranı, 0,72”

Faizler neden düştü?

Merkez Bankası tarafından alınan bazı kararlar ve hükümet kanadında yapılan reformlar, faizlerin düşürülmesini destekleyecek nitelikte gerçekleşti. Finans sektörünün zorunlu karşılık tutma oranının düşürülmesi, reeskont limitini arttırılması ve finans sektörüne düşük faizlerle kredi sağlanması yapılan reformlar arasında bulunuyor. Reformlarla birlikte Cumhurbaşkanı tarafından “faizleri indirin” mesajının verilmesi, bankaları aşağı yönlü faiz uygulamaya yönelten son sebep oldu. 

Etiketler: ihtiyaç kredisi tüketici kredisi kredi faiz oranları

Yorumlar

Yeni kredi kampanyanlarından ve size özel fırsatlardan haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakınız!